Slagtryk, februar 2021

December måneds 5 bidrag er samlet i en PDF.

Johanne Borup står bag forsiderne i 2021.

Download PDF’en her:
Februar 2021 [1,3 MB]

– – – –

 
 
Redaktionelt
– ved redaktør Astrid Kjær Olling

Nej tak til algoritmedrevne bogvalg

I morgen åbner boghandlerne igen, sammen med de fleste andre butikker. Nedlukningen har ændret mange af vores vaner – også vores læsevaner. Ifølge en undersøgelse foretaget af Saxo, læste 33% af de adspurgte mere i foråret 2020 end tidligere. Vi læser også mere digitalt, både flere lyd- og e-bøger.

Når man søger efter en bog på nettet, er det tit Saxo, der kommer op som det første resultat. Om nogle år er det måske Amazon. Jeg vil gerne slå et slag for at tage en omvej ind til forlagenes egne hjemmesider. Især når man handler bøger, der udkommer på de helt små. I Danmark har vi netop haft et boom af nye mikroforlag. Antallet af små, kunstnerisk funderede forlag er steget de sidste ti år. Sådan et mylder er ikke set siden 70’erne. Den diversitet er værd at værne om.

I maj sidste år indgik Gyldendal en aftale med Amazons datterselskab Book Depository. Det er deres først skridt ind på det skandinaviske bogmarked, hvor de hurtigt kan få dominans. I Tyskland har Amazon allerede påvirket bogmarkedet drastisk. De sidder nu på 50% af onlineomsætningen. Det er da også meget praktisk at handle de fleste bøger fra samme site, men den lille luksus kommer med en stor pris. Noget af det, der gør Amazon så nem at bruge, er deres sorteringsalgoritme. Når du browser, bruger algoritmen data om dig og din adfærd på siden til at anbefale dig produkter, du sandsynligvis er interesseret i. Det er smart og tidsbesparende – og så er det med til at styre og ensrette vores smag. Algoritmen er bedst tjent ved at anbefale dig produkter, der minder om det, som du i forvejen synes om. Og den er god til det. Du kender måske oplevelsen fra Spotify. Lytter man først til én musical, er det ikke til at komme af med den Daily Mix med musicals. Vi kommer aldrig til at vide præcis, hvordan hverken Spotify eller Amazon sorterer vores feed. Det er en forretningshemmelighed, som de har ret til at holde på. Hvorvidt de bør have lov til det, er en anden snak. Men en ting er sikker, algoritmen er optimeret efter salg. Ikke gode læseoplevelser. Ikke udvidelse af din litterære horisont.

Danske boghandlere og forlag kan ikke hamle op med techgiganten Amazon på deres spidskompetence, e-handel. Men mikroforlagene kan til gengæld konkurrere på deres værdier. De er ofte startet med passion og en unik udgivelsesfilosofi. Tag f.eks. forlaget Rebel With A Cause, der fokuserer på underrepræsenterede stemmer, især kvinder. Eller forlaget Cult Pump, der udgiver især tegneserier og billedbøger, der er inspireret af punk- og undergrundstegneserier. Og så er der forlag som Arena, Gladiator, Korridor, Kronstork, Silkefyret og Vild Maskine, der satser på de kunstneriske udgivelser og oversete oversættelser. Hvis vi gerne vil blive ved med at have den slags forlag, må vi støtte dem direkte ved at købe bøger af dem.

Hvis du vil spare på fragten og få råd til flere bøger, kan jeg anbefale mikrofest.dk. Det er en online boghandel, der sælger bøger fra mikroforlag. Jeg håber, I vil give hjemmesiden et kig, for kun med sorte tal på bundlinjen kan forlæggerne blive ved med at prioritere litteratursyn over salgspotentiale.

Af forfattere tidligere publiceret i Slagtryk, kan vi anbefale nogle nylige udgivelser: Thomas Kirks legesyge debut ‘Hvad siger sproget’ fra Vild Maskine og Jacob Lassens debut ‘Som var en solstråle fanget i en spejlsal’ fra Forlaget Forår. Både Thomas og Jacob har været i Slagtryk forinden. Læs første bidrag i Slagtryk fra Thomas her og Jacob her. Også Mirian Due, som Slagtryk har haft glæde af bidrag fra, er aktuel med digtsamlingen ‘Vågent’ på Kronstork.
 
 

Vis / skriv kommentar (2)
Kommentér

2 Kommentarer.

 1. Interessant!
  Men: hvordan sikrer I jer som tidsskrift at I ikke selv producerer ensretning. Kunst er som så meget andet underlagt hvad der er populært. Gør I noget for at sikre at I også trykker tekster der falder uden for hvad I selv lige synes I gider at læse? Tekster der falder uden for jeres smag? Hvis man læser om jeres redaktion, får man så et indtryk af at den er mangfoldig i sin kunstopfattelse?

  Derudover er hele problemet med de der algoritmer at de ikke er gennemsigtige. Hvis de var det, kunne man som bruger (eller browser-programmør eller lignende) tage forbehold. Denne ugennemsigtighed er præcist hvad I selv skaber ved ikke at begrunde afslag. Jeg tvivler på mikroforlag begrunder afslag. På en eller anden måde ender det jo med at valget står mellem om man sætter sin lid til en algoritme (man ikke er sikker på hvordan fungerer), eller om man sætter sin lid til en gruppe redaktører (der ikke begrunder hvordan de udvælger). Algoritmer ved meget, de er bygget på et kæmpe datasæt. Det er redaktører ikke.

 2. Rune Kjær Rasmussen

  @Herman Øv

  Nej, kunst er ikke underlagt, hvad der er populært. Salg er underlagt, hvad der er populært. Din kommentar virker lidt passiv-aggressiv på mig, og som om der egentlig ikke skal svares på den, men at det, du skriver ifølge dig, ER sådan, som du fremstiller det.

  Din påstand, om at der skabes uigennemsigtighed ved ikke at begrunde afslag, skal for at give mening begrundes med en idé om, at der altid er gennemsigtighed i ens egen smag, hvilket er forkert. Der er masser af ubevidste, underbevidste, faktorer indblandet i det, hvilket er en god ting, fordi det skaber grundlag for netop et afslag uden begrundelse, som hviler på ydmyghed frem for en idé om at kunne stille sig som endelig dommer, autoritet, over en andens udtryk. Det samme gælder for fremstillingen af kunst, fordi det at stille sig til dommer over fremstillingen, imens den er i gang, højst sandsynligt modarbejder et godt resultat, fordi den vurdering ofte vil komme fra en komfortzone, som kunsten ikke har brug for. Det er også derfor, at det såkaldt selvdokumenterende, efter min mening, ofte er kunstens fjende, fordi det medfører noget konsensussøgende, der forhindrer, at kunstneren, som er både modtager og afsender i et, som den første, bevæger sig særligt langt væk fra sin komfortzone. Bekræftelse kan skabe et dårligt, “selvkonstruerende” loop.

  Jeg tror, det er vigtigt at træde et skridt tilbage, og kigge på de forskellige redaktørers udsagn om hvad de kan lide, som nogle ledetråde, lidt overskriftsagtige, for, selvfølgelig, kan de også lide alt muligt andet. De fleste kan f.eks. lide at blive overrasket af god litteratur på en måde, der virkelig ændrer et eller andet perspektiv, man havde indtil da. Og det kan man ikke forklare på en bevidst måde, for det er ikke sket endnu.

  At påstå at man er mere bevidst, end man er, kan faktisk være opskriften på netop den ensretning, som du, med rette, gerne vil have undgås.

Skriv en kommentar

Kommentarer godkendes af redaktionen før de publiceres.
Du kan skrive med <b>fed</b>, <i>kursiv</i> og indsætte links
<a href="http://www.linkurl.dk">linktekst</a>