Cecilie Lolk Hjort: Elefant

Det ser ud, som om elefanten er det mest platfodede dyr i verden. Men dens ben ender i en naturlig kilehæl, hvori skelettets bagfod hviler på et plateau af kød, mens tæerne strækker sig uanstrengt ned mod jorden. Fordi dyrets trædeplader er sokkelrunde, kan ikke engang de gamle kinesiske damer med deres liljefødder konkurrere med dets fornemhed: Elefanten er det eneste væsen, der altid står på en piedestal, og den mister ikke engang sin førlighed derved. Måske er det denne hemmelighed, der giver elefanten den ophøjede ro, som hverken forstyrres af menneskers gøren nar eller andre dyrs chikane. For trods kroppens store tyngde er dyrets fødder altid aristokratisk udstrakte, som en kvindehånd med nymalede negle holder fingrene ud fra sig selv. Og i den position er det svært at tage noget som helst seriøst.
Vis / skriv kommentar (7)
Kommentér

7 Kommentarer.

 1. Arthur F. Arthursson

  Efter publiceringen af dette elegante skrift, så man skønhedshungrende mennesker overalt på kloden, ikke kun i Indien og Afrika, påføre sig selv den smertefulde sygdom elefantiasis, som nu ikke længere betragtedes som en misdannelse, men snarere som et skønhedsideal.

  Prisen på snylteormen Filaria Sanguis, som er årsag til sygdommen, steg til astronomiske højder, og en ny skotøjsindustri tilpasset den nye mode voksede hastigt frem.

  Fra at være betragtet som et tungt og klodset dyr, ansås elefanten nu for at være den mest udsøgte og elegante skabning i dyreriget. Der var endog porcelænsbutikker, der indkøbte elefanter til at passe på varerne samt tiltrække nysgerrige kunder fra gaden.

  Og dette ene og alene p.gr.a. de smukke fødder. Snabelen var der ikke længere nogen, der lagde mærke til.

     • Åh, hvor du glæder mit biosemiotiske hjerte ved at køre med på min link-kæde. <3 Men det er nok ved at nå spam-proportioner nu, så til sidst blot dette citat for at binde an til den (nu ikke længere) forsømte snabel:

      "Det tog sin tid før Georgia O'Keeffe vandt anerkendelse for sine tegninger. Amerikanerne lod sig ikke sådan lige rive med af abstrakt kunst. Men ikke så snart havde kunstkyndige kunstnere set Siris tegninger, før de var enige: 'De har en egen sans og beslutsomhed og originalitet' var den kendte abstrakt-ekspressionistiske maler Willem de Koonings førstereaktion. Jerome Witkin, en autoritet inden for abstrakt ekspressionisme og underviser i kunst på Syracuse University, var endnu mere overstrømmende: 'Disse tegninger er lyriske, meget meget smukke. De er så positive og bekræftende og intense, energien så kompakt og kontrolleret, helt utroligt… så yndefulde, så forfinede… …viser en fastholdelse af det helt væsentlige, det der kendetegner selve følelsen.'
      Witkin roste Siris balance mellem positive og negative rum, og hendes arrangering og orientering af delmotiver. Efter at have set billederne, men uden at vide hvem der havde fremstillet dem, gættede han helt rigtigt at kunstneren var kvindelig og interesseret i asiatisk kalligrafi. Hvad Witkin ikke gættede, var at hans fortrinlige kunstner var næsten 3 meter høj og 4 tons tung. Siri var en indisk elefant der malede ved at holde en pensel i snabelen." – Jared Diamond: Den tredje chimpanse

 2. … så følsom … modsæt os … puder under huden

Skriv en kommentar

Kommentarer godkendes af redaktionen før de publiceres.
Du kan skrive med <b>fed</b>, <i>kursiv</i> og indsætte links
<a href="http://www.linkurl.dk">linktekst</a>