Mia Degner: Uddrag fra En lodret drøm

Jeg havde allerede dengang
malet smilet på læben og nedenunder
da jeg var ældre
det hvide smil
en klovn i munden
selv stilheden mellem væggene
var hvid
og jeg ville have kaldt dig et hjem
hvis ikke jeg havde været så
fandens
jeg
ville have haft blomster springende
ud af knaphullerne
det ville have været
smukt
det ville stå og falde mellem væggene
vi ville falde til
lyden af fodtrin
på væggene
venter falder væggene
men
jeg er altid for rastløs alligevel
og har for meget af blæsten i hjernen.
 
 
 
 
 
 *
 
 
 
Natten sidder under mine øjne også og falder ned
på køkkengulvet
fra dit køkken kan man se ud over havet
ikke rigtig havet ikke det rigtige hav men
der er i hvert fald bølger i træerne
vi sidder i dit køkken uden at sige noget du
er altid så stille
og leder efter noget
der ikke findes.
 
 
 
 
 
 *
 
 
 
Dine leende øjne da jeg skar mig på kanten af dit smil
dengang det stadig var sylespidst
som en istap i munden
inden det tøede op og blev dig
alle de ting der falder ud af væggene
ordene minderne tiden
de samme fire hvide vægge
som vi altid slæber rundt på
og når vi går vores vej
du siger man skal spørge væggene
hvad de har gjort ved én
ikke hvad der gemmer sig bag dem
sandheden falder ud igennem væggene siger jeg igen og
væggene falder altid tungere end ordene
i munden.
 
 
 

Vis / skriv kommentar (6)
Kommentér

6 Kommentarer.

 1. Christian de Groot-Poulsen

  Dit sprogbrug er let og uforhindret, hvilket altid er en fordel, når man skriver digte. Hvad, der kan gå galt, er, at der ikke opstår nogen særlige sprogblomster eller udtryk, men her har du også en del ganske fine udtryk syet ind i linjerne. En del af dem, jeg blev begejstret for, er:

  ville have haft blomster springende
  ud af knaphullerne

  lyden af fodtrin
  på væggene

  blæsten i hjernen

  bølger i træerne

  alle de ting der falder ud af væggene

  man skal spørge væggene

  Det er sådanne udtryk, der, for mig, løfter et digt til poesi. Her er et udmærket afsæt til at videreudvikle din sans for at skrive digte og skabe poetiske udtryk.

  Desuden er jeg glad for at se, at du har undgået højpoetiske ord som sol, måne, blod, engel osv. Dog er der sneget sig et enkelt “natten” ind, hvilket trækker det digt ned i kvalitet. Det virker til at være en lidt for nem løsning, hvilket er noget, jeg mener, man skal tænke lidt over. Man må gerne udfordre sig selv, når det kommer til “nemme løsninger”. Jeg selv mener, at der er langt mere poesi i et ord som sandal, brumbasse eller radiator end i måne, sol og nat. Det er mere spændende at læse. Sådan har jeg det hvert fald (:

  Skriv endelig videre, og så glæder jeg mig til at læse dit næste bidrag til Slagtryk!

 2. Nanna Westergaard

  Er vild med de to første. Er tosse-vild med den sidste, kunne læse den på repeat i en uge.

 3. @Christian
  Så er træer, blomster, læber vel i samme kategori ‘natten’?
  Det er da noget fis, at man ikke kan bruge såkaldte ‘højpoetiske’ ord – det handler vel om, hvordan man bruger dem.

  Hvis indstillingen er, at alt hvad der ikke er højpoetisk, partout er interessant, bliver det så ikke netop forceret og dermed uinteressant? Jeg kan sagtens se det spændende i, at lege med de mere gængse udtryk, fordi de er sværere at skabe sprudlende billeder med. Om man så fejler i det eller ej, er vel en smagssag, jeg synes Mia bruger dem både på en flot og intelligent måde i tre tekster, der fungerer godt, både hver for sig og sammen. Især den første er jeg vild med, måden der bygges op til et klimaks, uden nogensinde at nå det.

 4. @Christian

  Kritik er i orden, men tonen er meget overlegen:

  “Her er et udmærket afsæt til at videreudvikle din sans for at skrive digte og skabe poetiske udtryk.”

  “Dog er der sneget sig et enkelt ‘natten’ ind, hvilket trækker det digt ned i kvalitet.”

  “Skriv endelig videre, og så glæder jeg mig til at læse dit næste bidrag til Slagtryk!”

 5. Christian de Groot-Poulsen

  @Noa

  Jeg burde ikke havde skrevet det med de højpoetiske ord. Det er en ret besynderlig idiosynkrasi, som jeg bruger, når jeg selv skriver digte. Det hører ikke til på denne side. Og du har ret i, at man sagtens kan bruge højpoetiske ord på en ny og spændende måde. Det er der talrige eksempler på. Og at undgå dem og bruge andre ord kan også blive lidt, som du siger, forceret, men det må jeg så selv kæmpe med. Dog er træer, blomster, læber osv. ikke højpoetiske ord. Jeg tænker på ord som regn, hjerte, rose, nat, engel, blod.

  @Johan

  Jeg er ked af, hvis du synes, min kommentar har en overlegen tone. Det var bestemt ikke det, jeg gik efter. Faktisk ville jeg bare dele min begejstring for disse digte med jer andre. De vendinger, du fremhæver, er måske lidt overdresserede, og jeg burde nok have formuleret mig anderledes. På den anden side, så udtrykker de samtidig, hvad jeg tænkte. For jeg synes virkelig, at Mia har en god sans for sproget, at jeg ikke brød mig om ordet “natten”, og at jeg allerede nu glæder mig til at læse hendes næste bidrag.

 6. @Johan:
  Jeg ser ikke lige det umiddelbart nedladende i CGPs indlæg, generelt. Han starter da ud med at fremhæve alt det positve for derefter at komme med noget (mere eller mindre) konstruktivt. Han har jo ikke skrevet:
  “Det er dog det argeste lort jeg nogensinde har set, læs dog for satan noget Jørgen Leth…”

  @Christian:
  Jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan ord som ‘sol,’ ‘regn’ og ‘nat’ er højpoetiske hvis ‘læber’, som du eksplicit nævner, ikke er det. Smid røde foran, og så kan vi da vist slet ikke være uenige om det, hvis du lige tænker dig om 😉

  @Mia Degner:
  Så kom der, for en sjælden bemærkning, noget jeg fandt fantastisk i Slagtryk. Det er nogle fantastiske digte du har fået skrevet her. Specielt kan jeg godt lide hvordan du får vendt et, ellers ret dødt, udtryk som “de fire vægge” til noget absolut originalt og vildt udtryksfuldt. Ligesom jeg synes du i de to sidste digte har en fantastisk fremadskridende billeddannelse der konstant omstrukturerer forståelsen.

  På godt jysk: Det ku’ da ha’ vær’t møj vær’!

Skriv en kommentar

Kommentarer godkendes af redaktionen før de publiceres.
Du kan skrive med <b>fed</b>, <i>kursiv</i> og indsætte links
<a href="http://www.linkurl.dk">linktekst</a>