Slagtryk, august 2019

August måneds otte bidrag er samlet i en PDF.
Forsiden er lavet af Ronja Svaneborg

Download PDF’en her:
August 2019 [1 MB]

– – – –

Redaktionelt
– ved redaktør Thomas Glud

Det er 75 år siden Morten Nielsen døde, 29. august 1944, kun 22 år gammel. Han er en af de digtere, som vi stadig taler om, selvom kun få stadig læser hans digte. Vi citerer de samme linjer, nemlig slutlinjerne fra det posthumt publicerede digt ‘Jeg ser nu i nat’, og ordene “Du skal vokse og blomstre og sætte dine frø/ du er endnu for ringe til at dø”.  Men mest af alt mærker vi den rytme, Morten Nielsen mestrede, og som ingen i dag længere mestrer helt så virtuost.

De rytmisk rimede digte er lyse som uskylden selv, og dog lige så kloge og tunge af realitetssans og dobbeltbetydninger, hvilket gør, at man altid kan fornemme krigens alvor på ordenes vrangvendte side. Selvom Morten Nielsen døde ung, nåede han alligevel at blomstre og sætte enkle af sine frø. 

Det gjorde Simon Grotrian (57 år) og Jess Ørnsbo (86 år) i den grad også, hver især med et stort antal udgivelser bag sig. Begge forlod de livet i august 2019. 

Jess Ørnsbo bliver kaldt vrissen i de fleste nekrologer, et tilnavn der kom til på grund af radikale holdninger og en hang til at sige tingene ligeud. “Solskin skal man ikke ulejlige lyrikken med” sagde han engang i et interview på Lousiana Literature. Og den slags vrissenhed skal man ikke kimse af.

Grotrian er nærmest Ørnsbos diamentrale modsætning. Han så og søgte lyset uanset graden af mørke, lidt ligesom Morten Nielsen. Som digter er Grotrian i balancegang mellem lyset og mørket fra salmedigtning til konkretdigtning, vildt associerende og ofte surrealistisk i sin billeddannelse. Men hos begge, Ørnsbo og Grotrian, mærker man en usammenlignelig sproglig opfindsomhed. 

I Slagtryk er den eneste publicerede Ørnsbo en Tore, Jess Ørnsbos søn, men Grotrian har vi publiceret tre gange i henholdsvis 2011 og 2013. I mit tilbagekig fangede en strofe mig:

i mit stjerneskum af dage
havner hjernen på tallerknen
vi har skabt en sti
til skygger i tunnelerne

Jeg læste den straks som en digter, der foregriber sit møde med døden…

 – – –

Honorar for Q1/2019 blev udvalgt af Morten Søndergaard, som pegede på Iben Fog Staals bidrag.
Læs mere om vores honorar.